Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /srv/www/turjanvidekhu/www/turjanvidek.hu/inc/function.php on line 28
Turjánvidék | Hazai programok

LIFE-TERMÉSZET PROGRAMOK MAGYARORSZÁG KATONAI HASZNÁLATÚ TERÜLETEIN

 

-       A rákosi vipera (Vipera ursinii rakosiensis) hosszútávú megőrzésének megalapozása (LIFE 04/NAT/HU/0116) http://www.rakosivipera.hu/

A rákosi vipera egykor délkelet Európa nagy részén előfordult, mára azonban a Hanság, a Bócsa-Bugac buckák, és a Dabasi Turjános területekre korlátozódik a fennmaradt populáció. Az utóbbi terület nagy része a táborfalvai katonai lőtérhez tartozik, mely igen gazdag természeti értékekben, és az itt megmaradt viperapopuláció kiváló lehetőséget nyújt a kihalás szélére került faj megmentésére.

A projekt monitoring tevékenységet, élőhelykezelési, szemléletformálási tevékenységeket, valamint egy védelmi központ létrehozását is magába foglalta, lezártával pedig a LIFE+ rendszerben megpályázott támogatás biztosítja a viperák fennmaradása érdekében zajló tevékenységeket.

-       LIFE túzokvédelmi program (Conservation of Otis tarda in Hungary” – LIFE04NAT/H/0109) http://www.tuzok.hu/

A túzokpopuláció szintén profitált a táborfalvai lő- és gyakorlótér jelenlétéből, és a LIFE-Természet alap segítségével a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és partnerei túzok-monitoring, élőhelykezelési és ismeretterjesztési tevékenységeket, valamint fészekőrzést, tojásmentést, és téli etetést végeztek a madarak megmentése érdekében.

-       Parlagisas-védelem a Kárpát-medencében (LIFE02/NAT/H/8627) http://www.imperialeagle.hu/

A parlagi sasok az EU-n belül gyakorlatilag Magyarország és Szlovákia területeire szorultak vissza; állományuk nem nagyobb, mint 50-60 pár, melyek szétszórtan helyezkednek el. Három populáció is található katonai tulajdonú, vagy már elhagyott katonai területeken, és a kutatás elsősorban arra irányul, hogyan lehetne a korábbi katonai jelenlét által biztosított kedvező körülményeket helyreállítani.

-       Kiemelt fontosságú élőhelyek és fajok helyreállítása és megőrzése a Keleti-Bakony térségben (LIFE07 NAT/H/000321) http://www.keletibakony.hu/

A program fő célkitűzése az Európai Közösség Környezetvédelmi Politikájának beillesztése a Magyar Honvédség tevékenységébe, valamint a Natura 2000 hálózat továbbfejlesztése a projekt által érintett területeken.

A pályázat az öt éves időtartama alatt helyreállítja a kiemelt fontosságú élőhelyeket (mint például a pannon molyhos tölgyesek, szubpannon sztyeppek) és megőriz olyan védett fajokat, mint a kerecsensólyom és a parlagi sas. A projekt része a katonai tevékenység következtében keletkező tüzek megelőzése, a területek gazdálkodók által történő legeltetésének bevezetése, a fenyőerdők helyett őshonos lombos erdők telepítése, egykori katonai létesítmények felszámolása, a területek rekultivációja is.

-       A kisalföldi meszes homokpuszta katonai használatú területeinek természetvédelmi célú helyreállítása és megőrzése (LIFE08 NAT/H/000289) http://www.kisalfoldilife.hu/

A Gönyűi homokvidék kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület: elsősorban a kisalföldi meszes homokpuszták megmaradt élőhely-fragmentumainak védelmét biztosítja.

Az elmúlt években a természetvédelmi kutatásoknak köszönhetően részletes felmérések történtek. A védett és védelemre tervezett területekre elkészült a természetvédelmi és honvédelmi szervek együttműködésének köszönhetően a terület részletes kezelési-fenntartási terve, amely meghatározza a területek jövőben katonai használatának feltételeit és a természetvédelmi célkitűzéseket a területen.

A projekt általános célja az Európai Uniós természetvédelmi keretirányelvek alkalmazása katonai használatú területekre és a Natura 2000 hálózat kiterjesztése. A pályázat konkrét célja a győrszentiváni területen található és az Élőhelyvédelmi Irányelvben kiemelt jelentőségűként listázott meszes homokpusztai élőhelyek és fajok rehabilitációja és megőrzése.

 

A projekt az Európai Unio Life+ programjának támogatásával valósul meg.