Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /srv/www/turjanvidekhu/www/turjanvidek.hu/inc/function.php on line 28
Turjánvidék | Tanösvény

BETYÁR-DOMBI TANÖSVÉNY, TÁBORFALVA

A tanösvény 2800 m hosszú körsétaút, végigjárása kényelmes tempóban kb. 1,5 órát vesz igénybe. 6 állomásának tanösvény táblái a terület általános jellemzőit, az itt található természetes növénytársulásokat, jellemző fa- és cserjefajokat, a természetvédelmi oltalom alatt álló növényfajokat és állatfajokat mutatják be, valamint a szálaló erdőgazdálkodásról is olvashat az érdeklődő.

A tanösvény nagy része homokdombok között, erdős területen halad, de utunk során a homoki gyep és nyáras-borókás élővilágát is megfigyelhetjük.

A szabadon látogatható Betyár-dombi tanösvény megközelíthető járművel az 5-ös számú főúton. Táborfalva községbe érve Örkény-Tábor irányába fordulva kell haladni. Az utolsó laktanyánál balra, majd a táblákkal jelzett irányba. A településtől kb. 4 km.

GPS koordináta: 47.063836, 19.446192

tanösvény

A tanösvényt körbejárva számos érdekes, köztük védett állat- és növényfajjal találkozhatunk, mint például a homoki gyík (Podarcis taurica), a 2013-ban év madarának választott gyurgyalag (Merops apiaster), vagy a báránypirosító (Alkanna tinctoria).  Az alábbi képen a tanösvény 5. tábláját láthatjuk, mely az állatvilágot mutatja be.

állatvilág

A Betyár-dombi tanösvény az "1% az erdőkért!" pályázat támogatásákészült, 2010-ben adta át a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. Táborfalvai Erdészeti Igazgatósága.

A tanösvény bejárásához ingyenes szakvezetés kérhető.

További információ:

Molnár József
Budapesti Erdőgazdaság Zrt.
e-mail: molnar@bp-erdo.hu
telefon: 06 30 205 7951

Csóka Annamária
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
e-mail: csoka.annamaria@dinpig.hu

 

A projekt az Európai Unio Life+ programjának támogatásával valósul meg.