Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /srv/www/turjanvidekhu/www/turjanvidek.hu/inc/function.php on line 28
Turjánvidék | Természet- és honvédelem

TERMÉSZETVÉDELEM ÉS HONVÉDELEM

Miért fontosak a honvédségi használatban lévő területek a természetvédelem számára?

Néhány kivételtől eltekintve a katonai használatban lévő területek, különösen a kiképzésre, és kísérletekre használt részek fontos természetes, vagy féltermészetes élőhelyek, így jelentős élővilággal rendelkeznek. Ezek a területek olykor az adott ország leggazdagabb biodiverzitású részei.

A lő- és gyakorlóterek nagysága lehet több ezer, vagy akár több tízezer hektár is, azonban nem szabad elfeledkezni a kisebb katonai területekről, mint például a repülőtéri kifutópályák, lőszerraktárak, radarkészülékek körüli területek.

A honvédségi használatban lévő területek azért bírnak kiemelt fontossággal a természetvédelem számára, mert:

 

-       Nem történt a területeken tájátalakítás, így érintetlen mikrotopográfiával rendelkeznek.

-       Az eredeti fajgazdagság megmaradt, hiszen szinte soha nem töltöttek be mezőgazdasági szerepet, nem trágyázták őket.

-       A természetes folyamatok érintetlenül megmaradtak, mint például a víz felszínformáló folyamatai, az erózió, a holt fák.

Az ökoszisztémák minőségének értékelésében a zavarási folyamatok (a növényzet részbeli vagy teljes megsemmisülése) nagy szerepet kapnak; a katonai használatban álló területeken a zavarás, és annak hiánya is megfigyelhető. Zavarás a terület egy kisebb, de mindig azonos részén, leginkább rendszeres időközökben van jelen, míg a teljes terület nagysága lehetőséget biztosít az élőlényeknek a zavaró körülmények elkerülésére. A növény-, és állatvilág úgynevezett pionír közösségei ugyanakkor igénylik a zavarást, ezek a pusztulást kiváltó ok megszűntével elsőként jelennek, illetve telepednek meg a területen. A különböző bombázások, ágyúzások, kiképzési céllal történő égetés, illetve a páncélozott járművek manőverezései így gyakran a természetes folyamatokhoz hasonló eredménnyel járnak.

 

A Natura 2000 és a katonai használatban lévő területek

A Natura 2000 az Európai Unió olyan összefüggő ökológiai hálózata, amely a közösségi jelentőségű élőhelytípusok, és a vadon élő állat- és növényfajok védelme által biztosítja a biológiai sokféleség megmaradását. A Natura 2000 nem elszigetelt természetvédelmi területek rendszere, és a multifunkcionális használat (beleértve a katonai tevékenységeket is) kiemelt jelentőséggel bír.

A LIFE program (L'Instrument Financier pour l'Environnement) az Európai Unió környezetvédelmi politikáját támogató pénzügyi eszköz. A LIFE-Természet alap, mely a támogatások 47%-át teszi ki, a Natura 2000 hálózat területeinek védelmére összpontosít. Európa-szerte eddig több mint 644 millió euró támogatást nyújtott közel 800 természetvédelmi projekthez; ebből 28 katonai területeken valósult meg. LIFE-Természet programok nagyjából kétezer területen, a teljes Natura 2000 hálózat mintegy 10%-án zajlottak eddig.

Katonai oldalról kezdetben felmerültek bizonyos aggályok az autonómia elvesztését illetően, azonban a sikeresen megvalósult pályázatok során együttműködő felek jelentős tapasztalatokkal és kölcsönös bizalommal gazdagodtak, így a közös munka tovább folytatódik. A LIFE segítséget nyújt a honvédségi használatban álló területek kezelési tervének kidolgozásához, a környezeti oktatáshoz, az élőhely-helyreállítási tevékenységekhez, kommunikációs tevékenységekhez, tapasztalatcseréhez, valamint a területek rekreációs céllal történő megnyitásának kezeléséhez.

A katonaság lehet aktív, illetve passzív résztvevő (amikor a természetvédelmi munkálatokat egy civil szervezet vagy hatóság végzi) is egy LIFE projektben. Előbbire példa a Sefton Coast(LIFE95NAT/UK/000818) program Észak-Nyugat Angliában, ahol az egyedülálló homokdűne-rendszer kezelési tervének kidolgozásában, illetve a gyakorlati megvalósításban közreműködött a katonaság is. Utóbbira példa a „Flora Menorca(LIFE00/NAT/E/007355) pályázat Menorca szigetén, ahol a hadsereg elsőként adott engedélyt a természetvédelmi kezelésekre, míg az egyeztetések továbbra is hosszasan folytak a terület egyéb tulajdonosaival.

A katonai tapasztalatok sok esetben hasznára lehetnek a Natura 2000-es területeken folyó munkálatoknak a LIFE-Természet programok során, erre példa a belgiumi Dijlevallei (B4-3200/98/434) projekt, ahol a hadsereg segítségével épült meg egy, a látogatók számára szolgáló híd.

A felhagyott katonai területek kezelésének kérdésköre gyakran felmerül a természetvédelemben, hiszen a hidegháborút követően jelentős területek kezelése maradt abba. A németországi Grindenschwarzwald (LIFE01NAT/D/7039) projekt során az Air Force által elhagyott, majd azt követően a látogatók által megrohamozott Natura 2000-es területen több kilométernyi turistaösvényt építettek ki, hogy így elkerüljék a növényzet károsodását.

 

A projekt az Európai Unio Life+ programjának támogatásával valósul meg.