Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /srv/www/turjanvidekhu/www/turjanvidek.hu/inc/function.php on line 28
Turjánvidék | Érintett terület

HOL TALÁLHATÓ ÉS MILYEN A TERÜLET?

A Táborfalvai Lő- és Gyakorlótér, valamint a Dabasi Turjános Természetvédelmi Terület Budapesthez közel fekszik, attól délkeletre, majdnem az ország közepén. Kb. 9 000 ha-os nagyságával a lőtér az egyik legnagyobb katonai használatú terület Magyarországon. A Dabasi Turjános Természetvédelmi Terület 146 ha. A pályázati terület jellegzetességei a jó állapotban megőrződött vizes, gyepes és erdőssztyepp élőhelyek. A nagyon sok védett és fokozottan védett faj jelenlétét egyrészt a területek együttes nagysága, másrészt a változatos élőhelyi adottságok magyarázzák. Itt élő fajaink közül talán a legfontosabb a rákosi vipera, amely kritikusan veszélyeztetett mérgeskígyó. Becslések szerint mára csak 500-1000 egyede maradt fenn Magyarországon és az egész világon. A Táborfalvai lőtér az egyik olyan terület, ahol a rákosi vipera még a természetben megtalálható.

Natura 2000 jelölő élőhelyek és fajok is jelentős számban vannak itt, ezért a Dabasi Turjános Természetvédelmi Terület és a Táborfalvai Lő- és Gyakorlótér nagy része bekerült a Natura 2000 hálózatba „Turjánvidék” (HUDI20051) néven.

 

A projekt az Európai Unio Life+ programjának támogatásával valósul meg.